top of page

Acerca de

terroir wijnsafari 038.jpg

Ons verhaal

Wijnbouw bestaat al erg lang in Haspengouw en Mergelland – in de valleien van Maas, Geul en Jeker.  Maar het is een verhaal van ‘va et vient’, van ‘komen en gaan’.  De streek is nu erg vruchtbaar, met zeer minerale onderlagen van kiezel, mergel, en dat was ze duizenden jaren geleden ook al. Een goede TERROIR dus. Maar veel hangt ook af van gemiddelde temperaturen. Op dit moment is er een periode van opwarming, dus nu zitten we zuidelijk genoeg om van wijnbouw een levensvatbare economische activiteit te maken – en daarvan getuigen de vele wijnprojecten die nu het licht zien. 

 

Dus jij -als echte wijnliefhebber, foodie, ontdekkingsreiziger, blogger of influencer-, het is hoog tijd om met ons mee op Wijnsafari te gaan, in Haspengouw!

Vertrek vanop het start- en eindpunt en neem met vrienden, familieleden of collega's plaats in je eco-wagentje en laat je leiden naar verrassende lokale wijnmakers. Per Wijnsafari bezoeken we 4 tot 5 lokale wijnmakers die je in geuren, kleuren én smaken vertellen over hun eigen product, natuurlijk met bijbehorende degustatie, vaak zelfs midden ín de wijngaard!

Note to boyfriends/hubbies: Een Wijnsafari is zéér Instagrammable. We zijn niet verantwoordelijk voor de extra wachttijd voor de Instagrampost!

Note to non-alcoholics: voor jou hebben we een andere streekgebonden verrassing in petto! No worries!

Teambuildings:

Op teambuilding in Haspengouw, Limburg!

We krijgen steeds veel aanvragen binnen voor Teambuildings en groepsarrangementen, dus wees er snel bij. Vraag gerust even naar een offerte en de beschikbaarheden via het contactformulier of info@terroir-wijnsafari.com.

Ligging/bereikbaarheid:

Onze vestiging in Borgloon ligt in 2023 in de Kasteelhoeve van Gors-op-Leeuw, Hoogstraat 33, 3840 Borgloon. 

Vanuit Brussel en Antwerpen rij je zo'n 90km, vanuit Maastricht een 30km.

 

Geschiedenis Wijnbouw:

De Romeinen brachten de wijncultuur mee, en gingen – voor eigen consumptie - aanplanten bij de vele Haspengouwse herenboerderijen.  Transport van Zuid-Europese wijn over een heirbaan, in een tijd dat er geen degelijke bewaartechnieken bestonden, was geen optie.  Dan heb je azijn.  Waarom nu Haspengouw en Mergelland?  Wel: vruchtbaar, en vlakbij de belangrijke heirbaan Via Belgica, die Boulogne-sur-Mer met Keulen verbond.   Soldaten kregen een rantsoen wijn per dag, dat met (suiker)water gedronken werd.  Waarom wijn? Omdat alcohol bacteriën doodt – drinken voor de gezondheid dus! Minder buikloop, besmettingen, ziektes.

 

In de middeleeuwen is er opnieuw een periode dat er veel wijnbouw is langs bovenvermelde rivieren.  Door de kerstening (christianisering) wordt wijn opnieuw belangrijk, en veel kloosters, kerken en kastelen houden wijngaarden.  Dan volgt er een periode die weer kouder is, en tegelijk zorgt toevoeging van hop aan het bier voor een serieuze kwaliteitsverbetering van die drank.

Wijnbouw gaat terug naar het achterplan.  Maar komt weer terug. 

 

In 1815 is er – in Indonesië zowaar! -  de enorme uitbarsting van de vulkaan Tambora, die zoveel fijn stof de stratosfeer ingooit, dat 1816 bekendstaat al ‘het jaar zonder zomer’, dus: nauwelijks oogst - dus: honger.  Ook de daaropvolgende jaren waren erg koud: voor onze streken een gemiddelde daling van 3° C of meer.  Het was dus niet Napoleon die verantwoordelijk was voor de teloorgang van onze lokale wijnbouw. Wijnbouw decimeerde – maar verdween nooit helemaal.

 

In de jaren  ‘60 en ‘70 van vorige eeuw zijn er drie heel belangrijke verhalen:  Jean Bellefroid  plant ’64 in Kerniel (Borgloon) ‘Loonse Vroege’ aan, in ’67 plant Frits Bosch op de Maashelling vlakbij de Enci-groeve in Maastricht de ‘Slavante’-wijngaard aan.  En iets later, in 1970, plant Hugo Hulst bij de ‘Apostelhoeve’ zijn eerste wingerds.  Ondertussen een derde-generatie wijnbouwbedrijf.  Zeker ook erg belangrijk is het ‘Wijnkasteel Genoels-Elderen’, vanaf 1991. De schaal en invloed van Van Rennes was een katalysator voor de appelatie (BOB) Haspengouw – eenvoudig gezegd: een kwaliteitslabel.

 

Ondertussen zijn er verschillende beschermde oorsprongsbenamingen, BOB’s of AOC’s, zoals Haspengouw, Mergelland en Maasvallei.  De kwaliteit én de volumes stijgen jaar na jaar, en dat laten we jullie graag proeven – met alle zintuigen!

Let's do it!

Stuur ons een bericht en we komen er samen uit.

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
Bedankt voor je bericht!
bottom of page